Klar for Black Friday 2018? Her er en enkel sjekkliste for nettbutikker og -eiere

Black Friday Sjekkliste

Black Friday i 2018 er fredag 23. november, så nå er det ikke lenge igjen. Nettpilot har en del kunder som forbereder seg til årets Black Friday, ut fra fjorårets og foregående års erfaringer. Vi har en sjekkliste som ofte følges. Se om du spotter de nye punktet. Continue reading

Test dine digitale julekampanjer på Black Friday

Black Friday (Kilde: Komplett Group PR-melding)

Mari, fra RFQ-tjenesten Ekspertvalg.no, som er et dansk konsept bygget på bakgrunn av ekspertvalg.dk har samlet stoff til bloggen på ekspertvalg.no. Se hele artikkelen her.

Mari spurte:

Hvordan mener du at nettbutikker bør optimalisere e-handel strategien sin før jul?

Jeg svarte henne følgende oppsummert:

Få klarer å følge rådene de får og leser seg til, fordi de kommer for sent ut av skoene. De som forbereder seg grundig og møter opp er langt foran de andre.

Kort og godt så handler mitt eneste råd om at man, for å optimalisere strategien før jul, bør ha en plan for alle digitale kanaler på plass senest 13. november, og at man bør teste sine metoder grundig på Black Friday.
Med en plan, men jeg en konkret plan for kampanjer i alle betalte kanaler, og en plan for innhold og deling i sosiale medier (og en plan for hvilke typer inhold man skal reagere på), via sms, apps og eposter.
Sørg for å få på plass Google PLA og remarketingtracking når søkemassene øker.

Da kan du slå til med remarketing etter jul:)

Har du ikke denne klar i dag, fredag d. 20. november, er du for sent ute og bør jobbe med å forberede deg til januarsalget i steden.

To av tre nordmenn kjenner nå til handelsfenomenet Black Friday i Norge, og aldri før har så mange bedrifter rigget seg til det som er blitt årets største handelsdag for nettbutikkene. For Norges største nettbutikk, Komplett.no, ventes en omsetning 20 ganger en normal dagsomsetning.
Kilde (også for illustrasjon): http://www.mynewsdesk.com/no/komplettgroup/pressreleases/black-friday-tar-av-i-norge-1250982)

 

10 bud om optimalisering av nettbutikken for julehandel

Optimalisering av nettbutikk for julen i 2013

Det er så mye man kan få ut av jula, og det er så mye man kan kaste bort om man ikke har gjennomtenkt sin digitale strategi. I denne artikkelen vil jeg derfor oppsummere hva som skal til for å optimalisere sin nettbutikk for julen. Dette innlegget blir pusset av hvert år, men forhåpentlig vil det meste av dette være aktuelt for julen 2015 også, samt for andre høytider, festdager og ritualer vi pleier å markere i Norge.

En klok mann sa en gang at suksess i julehandelen handler om å kunne håndtere to utfordringer: 1) Marketing og 2) Logistikk.

Oftest vil man med god markedsføring ikke trenge å bekymre seg om logistikken, men FOR mye suksess med en online markedsføringskampanje, kan på den andre siden resultere i et logistisk helvete hvis man ikke har tatt sine forholdsregler og vurdert både worst case og best case scenarier.

Her sammenfatter jeg det jeg har fått ut av min research og mine egne kunders erfaringer. Det er mer hvor det kommer fra, men jeg holder meg til ti punkter.

Nettpilots ti bud for smart jul-e-handel :

#1: Bruk dine data fra forrige jul

  • Se på fjorårets tall og ta en realistisk vurdering av årets muligheter og utfordringer. Stirr deg ikke blind på rene salgstall. Se også på hvor man brukte mengder av annonsekroner uten å få noen igjen. Kanskje smart å unngå å gjenta fjorårets feil?

#2: Bruk dine kundelister og send nyttige julegaveideer til dine gamle kunder

  • Hvis du har drevet forretning et stykke tid har du sikkert en del kunder i databasen. Forhåpentlig har du også laget lister og segmentert dine kunder etter alder, kjønn, geografi, produktpreferanser og gjennomsnittlige kjøpesummer?
  • Kanskje vil du til og med ha en logg over deres trafikk på nettstedet ditt, samt en historikk som går helt tilbake fra første henvisningskilde? Hvis du ikke har gjort dette, så ikke fortvil, du rekker å gjøre det til neste år.
  • Du har helt sikkert både telefonnummer og e-postadresse. Så hvorfor ikke lage en topp 10 liste over mest nyttige julegaveideer tilpasset hvert segment og sende denne ut sammen med en kupongkode og rabatt med begrenset holdbarhet?
  • Lag en Digital Julekalender hvis du mener det passer dere. Ikke la det være et resultat av hastverksjobbing. Les også Intervju om dette fenomenet med Trind Heggelund på Kampanje.

#3: Fokuser på bestselgende og profitable produkter

Hvis det er en periode i året der folk virkelig (s)hopper fra butikk til butikk, så er det i jula. Dvs. kvinner gjør. Ikke menn, se også punkt#4. Derfor vil ikke bruk av annonsekroner på produkter med lav profittmargin gi særlig godt resultat, med mindre det er snakk om «bestselgere» som du med sikkerhet vet vil generere så mange salg at det blir verdt det. Fokuser heller på annonsebudsjettet ditt på produkter der du har god avanse per solgte gjenstand.

Hvis du har tilbud om fri frakt, så sørg for å bake inn ekstra fortjeneste i varesalget, ellers kan du risikere at din suksess gjør deg fattig.

#4: Menn og kvinner har ulike handlemønstre

Det kan være greit å ha i bakhodet at jula er en tid der især menn ikke sparer på noe, dels fordi de ofte foretar sine innkjøp i siste liten og dermed ikke har så mye tid å bruke på å finne det rimeligste tilbudet, og dels fordi menn gjerne spanderer litt ekstra på kjæresten, kona og/ eller barna ved høytider og festdager. Mange menn vil gjerne slå på stortromme når de har en naturlig anledning til det, så tenk heller presentasjon av ditt produkt enn pris. Dersom du lykkes med å overbevise han om at familien hans blir lykkelige over å få nettopp ditt produkt, spiller det mindre rolle om samme produkt kan fås billigere andre steder, han er bare glad for å ha funnet Gaven.

Kvinner generelt tenker på andre måter enn menn når de handler, men ikke nødvendigvis så mye smartere. Også kvinner kan forføres til å betale mer for et produkt enn strengt tatt nødvendig, men skal du lykkes med det, så må nettstedet ditt spille på strenger som gjør at hun føler hun har kommet til den rette butikken. Språket, det visuelle, brukervennligheten og troverdigheten må være av god kvalitet. Produktutvalget ditt bør være sammenhengende og vise en tydelig stil, samtidig som du bør ha flere ulike varianter innenfor hver produkttype slik at hun føler hun har nok å velge mellom. Rotebutikker som selger alt fra undertøy og verktøy til leker og kjøkkenartikler, har absolutt sitt kundesegment, men du klarer ikke å få solgt noe med høye avanser her.

#5: Ha en lojalitetsstrategi klar overfor nye kunder

Sørg for å ha en plan for hvordan du vil kunne tjene på de nye kundene du får inn med julehandelen. Du trenger ikke nødvendigvis tjene voldsomt på dem fra første transaksjon, hvis du fra første kjøp legger grunnlaget for at de kommer igjen og handler flere ganger i løpet av neste år. Så hva er din lojalitetsplan for nye kunder?

#6: Lær deg å bruke Google Adwords PLA: Product Listing Ads

Jeg var på et Google Seminar i siste uke, der vi lærte mer om Googles nye annonseformat. Det har eksistert i USA og andre markeder i rundt to år og kom endelig til Norge i november 2013.

Selskaper som i år integrerer PLA i sin søkemotormarkedsføring vil ha en «first mover» fordel og kunne ta opp mere plass i søkemotorresultatene enn konkurrenter innen samme produktkategori. Overfor kunder som har det travelt, er PLA annonsering ikke bare smart, men meget smart. Her er det kort vei fra visning til handling og salg. Nettbutikker som har PLA integrert i sin produktadministrasjon og kan eksportere PLA annonser direkte fra nettbutikken til Googles API, vil ha en enda større fordel, da de kan agere raskere og spare mer tid enn de som ikke har dette.

#7: Lær deg pakketering av dine varer, gjør det enkelt med målgruppetilpasning

Mange har det travelt i juletida, og ønsker ikke å bruke altfor mye tid på å handle gaver. Samtidig er det veldig viktig for dem at de ikke handler feil. Presenterer du produktpakker og lykkes med å gi gode beskrivelser på hvem disse pakkene vil passe til, er du godt på vei til å overbevise kunden. Ha gavemottakeren i fokus når dere formulerer tekster og pakketering, kunden skal ikke nødvendigvis overbevises om produktets fortreffelighet, men om at det er en passende gave å gi en bestemt person/målgruppe.

#8: Bruk et språk som appellerer og innhold som engasjerer

Jula er en tid som innebærer store forventninger om harmoni, glede, gavmildhet og gode stunder med familie og venner. Selv om folk ønsker å hemmeligholde sine gavekjøp, er det jo ikke noe i veien for å lage innhold som får de som ønsker seg gavene, til å dele nettsider og produktbeskrivelser. Sørg for å lage innhold som er deleverdig og gi brukerne mulighet for å dele sine største julegaveønsker på Facebook, Instagram, Pinterest og Twitter. Til og med Google+ kan være interessant i år.

#9: Tenk mobil og nettbrett

I år vil andelen av mobile nettsurfere øke voldsomt, men på de fleste nettsteder vil det fortsatt ligger på mellom 20 og 30 % av alle besøk. Konverteringsraten for mobilsalg er fortsatt mye lavere en via PC og nettbrett, noe som kan skyldes lite tilpassede checkout løsninger for mobil, samt at mobilen kanskje mest brukes til research under transport, venting og som skjerm nummer to. Det er et sannsynlig scenario at en bruker som lander på nettstedet ditt via mobil første gang, og som liker det han eller hun ser, vil vende tilbake til nettstedet ditt senere. Da med en større skjerm for å foreta en trygg online betaling. Å bruke kort og Bank ID på bussen eller i toget er ikke det optimale for folk flest.

Når Luke Wroblevski sier «Mobile First» handler dette også om at brukerens første inntrykk i fremtiden vil foregå via mobil, og at det derfor er viktig å tenke dette inn i måten man bygger opp sitt nettsted. Tenk på hele kundereisen, at samme bruker ofte kikker innom via ulike enheter i løpet av en kjøpsprosess.

#10: Fokuser på kundeservice, pakkehåndtering og logistikk

Mennesker er nysgjerrige og vitebegjærlige. Når de skal foreta en betaling som ikke resulterer i varen i hånda umiddelbart, vil mange kunne stille svært detaljerte spørsmål for å sikre seg at de ikke kaster penger ut av vinduet.

Sørg for å kunne levere raske, presise og hyggelige svar FØR dine konkurrenter. De som svarer først med et relevant svar, er de som sikrer seg kundene. Så vær tilgjengelig der dine kunder er. Er de på Facebook, skal du være tilstede på Facebook, er de på Twitter, er du tilgjengelig der osv. Ha en rutine med å svare på e-posthenvendelser i løpet av meget kort tid. Det er ikke godt nok å sjekke e-posten to ganger per dag. Responder du innen 30 minutter, gir du god kundeservice og er milevidt foran dine konkurrenter.

Og kan du ikke levere det som etterspørres, bør du være så hyggelig at kundene takker deg for god kundeservice. Det kan gi mye positiv omtale og kunder på sikt.

Sørg for å ha pakkepersonell klart, og tilby avsender mulighet for å skrive en personlig hilsen sammen med pakken. Det kan også være på sin plass å legge ved en hyggelig hilsen fra nettbutikken. Husk at også mottakeren av gavepakken er en potensiell kunde! Kupongkoder til relaterte produkter inne i pakken kan gi utslag i flere salg på senere tidspunkt. Du er inne i varmen allerede, og har her muligheten for å vise deg frem fra din beste side. Noen nettbutikker kan med fordel også legge en liten gratis gave/vareprøve sammen med forsendelsen. Dette er god form for direkte markedsføring. Utnytt det maksimalt!

Dette var mine 10 bud.

Har du flere tilføyelser og gode forslag, så vær så snill å skrive dem i kommentarboksen nedenfor og jeg vil legge dem inn i innlegget med en lenke til ditt nettsted.

Les også Ole Martin M. Evensmo sin artikkel fra oktober: Gjør nettbutikk klar for årets julehandel nå.

Les mer om digital optimalisering hos Petter Lindgjerdet på Mytools.no.

Du kan jo også sjekke ut mitt gamle innlegg om timing av SEO for julehandelen.

Hva er ditt beste juletips til andre som driver nettbutikk, og som ønsker å få optimalt ut av førjulstrafikken?

 

 

Er ditt nettsted optimalisert for julehandelen?

Organisk trafikk fra søkemotorer opp mot jul

Eller: Slik bør du time din SEO innsats før jul.

Det er ikke lenge til Julaften. For de fleste er dette en tid forbunnet med julehygge og god stemning, duften av nellik, appelsin, kanel og sprøstekt svor.  Der jeg kommer fra, en mindre provinsby i Danmark ved en liten fjord, er det ikke mye nytt hvert år. Men det er litt spenning uansett, mer om det litt lengere nede, her er en stemningsrapport. Continue reading

Oppfordring til bildedeling på Flikr og PICASA under Naturfestivalen i Ørsta: Tagge, tagge, tagge

Ettersom jeg i disse dager hadde satt litt tid av til å fly litt rundt innen sosiale medier fikk jeg mulighet for å lage en oppfordring til de som fotograferer under Naturfestivalen i Ørsta.
Oppfordringen ble sendt ut på Naturfestivalen sine nettsider og videre ut i verden..

Innlegget er en oppfordring til alle fotograferende deltakere under Naturfestivalen om å tagge bilder og video med presise nøkkelord som er forutdefinert for hver aktivitet, når de deles på hhv. Flikr eller PICASA.

Ettersom dette innlegget mest var et impulsivt resultat av noen fragmenterte idéer, både nye og gamle er det ikke sannsynlig at dette vil bli gjennomført av majoriteten av de fotograferende. Dertil kommer forslaget litt sent inn i informasjonsmaterialet til festivalen. Det står dog klart at man under arrangement som dette bør lage et enkelt rammeverk for tagging ved deling av bilder, video, samt tagging under blogging og bruken av Hashtags på Twitter og andre microbloggetjenster.
Jeg har her bare holdt meg til å oppfordre til tagging av bilder og video.

I denne omgangen har jeg begrenset prosjektet til å ha tre nivåer av tagging som listes i prioritert rekkefølge:
1) Festivalens navn : Tag = Naturfestivalen
2) Navn på aktivitet: Tag = Navn-på-aktivitet
3) Arrangør, plass, vær, vind, stemning, aktivitetens art, diverse beskrivende etiketter.

Et eksempel på tagging av bilder fotografert under aktiviteten Føringstur til Slogen kunne da gå hen og bli:
Naturfestivalen, Føringstur-til-Slogen, Sunalp, Hjørundfjorden, topptur, solrikt, tøft, spennende, utfordrende, bratt, naturopplevelse

Hvis deltakerne bruker denne merkingen konsekvent, vil Naturfestivalen og arrangører enkelt kunne trekke ut og vise frem deltakernes opplevelser på mange planer og også i mange situasjoner. Dette vil i samme slag styrke deltakernes eierskap til formidlingen av opplevelsene. Man kan kalde det for en form for Empowerment. En uformel men samtidig ganske strukturert merkeording som hjelper de som ønsker å dele sine opplevelser og som ønsker å fungere som ambassadører for festivalen. Uten at dette behøver å koste administrative krefter. En Win Win – altså.

Det er jo klart nok at slikt bare vil kunne fungere hvis alle i organisasjonen, og de ansvarlige for hver aktivitet er med til å formidle og oppfordre til bildedeling og tagging osv. i så mange kanaler som mulig. Og dette er ikke mulig å få til i år. Men det blir spennende å se om ikke jeg skulle kunne få laget et skikkelig rammeverk for dette som vil kunne brukes av andre arrangører. Den vil jeg poste senere på høsten.

Gi gjerne en tilbakemelding hvis du har hørt om eller set noen arrangementsansvarlige innen eventindustrien, kultur eller reiseliv som har laget en offisiel tagge-taktikk og publisert den online. Den ville jeg gjerne se litt på.

Inntil da kan jeg oppfordre alle til å kikke på Fotokonkurransen Future Climate photo competition, som har deadline 1. august – Her kan man last opp sine bilder på Flikr og vinne en reise til København.

Gå til innlegget:
Fotograferer du under Naturfestivalen? Del dine bilder med verden.

Pr. 29. juli har Knut Arne Nygård som er webansvarlig for Naturfestivalen lagt ut sine video på Youtube. Her er den første filmen fra Leirdueskyting i Sollidalen og fra Fiskedagen i Ørstaelva. Dette er stemningsbilder – ikke noen intervju. Ros herfra til Knut for å være rask på avtrekkeren: