Strategi for sosiale medier – 10 gode råd

Strategi for sosiale medier

Sjekkliste fra kurs i sosiale medier

Jeg har fortsatt en del kunder som lurer på hvordan de skal håndtere sosiale medier – og som gjør dette under middels bra. Innrømmet. Det er ikke så enkelt som man skulle tro. Selv er jeg forferdelig dårlig på alt som handler om visuelle fellesskaper som Instagram og Pinterest, og Nettpilot sin side på Facebook er ikke noe verdt. For jeg orker ikke å bruke tid på Facebook, og har generelt lite tid til selv å bruke sosiale medier i en hverdag som handler om å jobbe med data og bistå et lite utvalg av kunder med noe så kjedelig og usosialt som rådgivning innen utvikling av nettbutikker, søk og analyse:)

Og dog: Jeg møter selskap som bruker opp mot 40 timer per uke på Facebook og ikke skjønner hvorfor deres innsats ikke gir mer resultat på bunnlinjen. Hvorfor fortsetter de å bruke så mye tid når det ikke er noen utvikling?

Strategi for sosiale medier - 10 enkle tips Continue reading

Overvåking og trendspotting via Twitter

Twitter startside i 2010

Alle meldinger på Twitter kan spores i sanntid – derfor er det enkelt å reagere umiddelbart på det som foregår mellom folk som tvitrer

Mediefolk, journalister og trendsettere benytter Twitter. Twitter er et nettverksamfunn med små kort samtaler og dialoger i det offentlige rum.

Twitter startside i 2010
Twitter startside

Dialogen på Twitter er ofte fag, emne og saksorientert.

Alle meldinger på Twitter kan spores i sanntid. Derfor er det mulig å overvåke tendenser og fenomener og på kort tid få innsikt i hva som er «hot» or «not».
Alle ord og fraser kan spores, og dialogene er 100% gjennomsiktige. Dette er samtaler i det offentlige rum.

Frem til januar-februar 2009 var Twitter mest et nisjefenomen, men brukermassen og omfanget utviklet seg eksplosivt i løpet av 2009. Mye av æren for boomet tilskrives Barack Obamas valgkamp, økt fokus på de sosiale medier og den amerikanske valgkamp generelt.

Neste eksplosjon i Twitterbruk så vi under «Askekrisen» i april 2010, hvor Twitter og Facebook har vært to av de mest effektive verktøy for håndtering av kommunikasjon. I 2012 har det vært især poitikertvritring og kronprinessetvitring som har vært i medias søkelys.

Hvis din bedrift eller dine produkt får omtale på Internett, positiv eller negativ – hva gjør du da? Og hva skjer hvis askekrisen bare er en enkelt utfordring blant mange?
Når presset av innkommende klager og utilfredse kunder blir så stort at det er risiko for at utilfredse enkeltpersoner begynner å spre dårlig omtale i sosialer medier. Hvordan vil du håndtere presset?

Er du da klar til at handle? Har du en plan?

Hva gjør din bedrift for å utnytte Twitter aktivt som et integret kommunikasjon- og markedsføringsverktøy

sosiale medier retargeting kode

Kraften fra Facebook

Facebook kommentar: Ha det gruppe - godt å bli kvitt deg

Refleksjoner om Facebook som prosjektverktøy

For kort tid siden leverte jeg en eksamensoppgave med denne pompøse titlen: Digitale hjelpemidler og kommunikasjonsverktøy i medie og eventproduksjon – et studie av digitalt innfødtes oppgaveløsning og gruppekommunikasjon, utført av en digital innvandrer.
Continue reading

Overvåkningsverktøy for sosiale medier: Brand reputation monitoring og management også mulig for mindre aktører

Mediakoordinator Monitoring

Hvis din bedrift eller dine produkt får omtale på Internett, positiv eller negativ – hva gjør du da?

Du tenker sikkert at brand reputation monitoring  og management bare er for store bedrifter og organisjoner? Ikke nødvendigvis. Hvis du bryr deg.  Og nå er det i faktisk mulig å få tak rimelig prisgunstige verktøy for overvåking og analyse av buzz i sosiale medier.

Mediakoordinator Monitoring
Mediakoordinator Monitoring

Kanskje du ikke har avsatt ressurser til dette fordi du ikke mener det vil være verdt det eller fordi det ikke er nødvendig? Ta selv en kontroll av din bedrifts online omdømme i på Google:

  • Hvis noen søker etter din bedrift på Internett, hva finner de da på de første 5 Google sider?
  • Hvilke resultater kommer opp når en forbruker taster inn «ditt produkt + reklamasjon».

Finner brukeren frem til bedriften sine egne sider som vennlig og utførlig guider forbrukeren frem til en løsning på problemet eller finner han/hun utelukkende dårlige tilbakemeldinger i diverse nettfora og blogger?

Prøv å forestill deg effekten av tvilsom eller dårlig omtale blant de mest synlige søkeresultater.
Regn derpå ut hva dette koster bedriften for hver dag, uke eller måned som går.

  • Hva gjør du hvis det begynner å gå et rykte om deg eller din bedrift på blogger, Twitter eller på Facebook- er du oppmerksom? Når fanger du opp dette?
  • Er det noen som ringer eller som sender deg en SMS, eller en epost slik at du kan reagere umiddelbart og håndtere saken før det blir nødvendig med innleid assistanse til å utføre krisekommunikasjon?

Nettpilot har igjennom en årrekke jobbet aktivt med overvåking av online produktomtaler, nøkkelord og fraser i sosiale medier som blogger, Twitter, webforums og de største nyhetsportaler.

I November 2010  lanserte vi under firmanavnet Mediakoordinator et eget overvåking- og responsverktøy for sosiale medier som gjør jobben enklere for klienter og kunder. Her kunne man selv logge inn og håndtere, konti, alarmer og oppsett av nøkkelord og fraser.

Les mer om kurs sosiale medier

Se opp for andre historier fra Norge

Norway Your Way

Jeg må bare følge opp kort her på forrige innlegg: Historier fra Norge til Facebook generasjonen.
Jeg har nå lært om Visitnorways prosjekter, som er helt i min ånd. Det er nemlig prosjekter på gang som retter seg mot andre og viktige grupper. Det er merkbart at VisitNorway har begynt å jobbe helhetlig i sin online satsning.

Norway Your Way
Norway Your Way

Continue reading

Nordisk Mosaik(k) – en interaktiv Internettfortelling

Norden rundt i 50 dager - rundreise

Jeg ble faktisk så inspirert av den seneste Norske satsningen på online reiselivsmarkedsføring at jeg fikk lyst til å gå i arkivene for å finne frem min gamle eksamensoppgave fra 2001. Jeg har lenge tenkt på å dele den med noen i Norge, men har ikke rigtig tatt meg sammen. Takk for det Per-Arne og Innovasjon Norge;-)
Danmarks Turistråd deltok i eksamensprosjektet og forsøkte også å få med Norge på et felles prosjekt i 2002, men det var for stor avstand til å få dette til dengang og andre prosjekter var allerede i støpeskjeen lokalt. Jeg selv la prosjektet på is etter endt utdanning og nytt jobb.

Synes fortsatt det er gode muligheter for å lage en spin off på dette. Vi har bare bruk for en Petter Stordalen til å sparke litt liv i sakene;-)
Den endelige versjon med fremside og omslag har jeg ikke på stående fot, men jeg har noe som ligner. Den kan du laste ned nedenfor.
Last ned hele eksamensopgaven her: Nordisk Mosaik – Avsluttende Eksamensoppgave, Mediekoordinatorutdannelsen, 2001.

Jeg siterer her fra de første sider. Det er på dansk. Oppgaven ble til sammen med Aurora som jeg senere giftet meg med;-).

Avsluttende eksamensoppgave ved Mediekoordiator uddannelsen 2001 – Av Nickolass B. Jensen og Aurora Høegh-Omdal

Nordisk Mosaik

Indledning

Denne rapport er en del af et forprojekt i udviklingen af en interaktiv Internetfortælling. Denne skal kunne bruges i en markedføringskampagne og branding af de Nordiske lande som attraktive rejsemål. De første skitser til en hjemmeside blev tegnet helt tilbage i 1999, under en rejseberuset færd Norden rundt i 50 dage. Dengang blev der rejst på tommelfingeren, og der blev udvekslet idéer og synspunkter med de skiftende personer man mødte i vejkanten, samt med resten af verden over Internettet.

Efter turen stod det klart at disse første 50 dage kunne gentages igen, og igen, og igen, som et rigtigt eventyr, der kan fortælles om, og om igen. Et eventyr som overrasker og underholder hver gang det bliver fortalt, og som man altid kan blive (lidt) klogere af.

Sååhh… hver sommer, 7 dage før midsommerfestens højdepunkt, er det tiden til at drage ud på færden Norden rundt, for at rejse for at leve, for bagefter at komme tilbage igen og kunne fortælle hele verden om de oplevelser der bliver til rigtige eventyr. Dem man finder hvis man søger efter dem, dem der kan findes i den Nordiske baghave.

Det er den moderne verdens eventyrlystne mennesker, der skal have fortællingen om hvor mangfoldigt, indviklet og uforudsigeligt det kan være at rejse i Norden. Og vi vil give dem inspirationen til at foretage rejsen…

Konceptbeskrivelse for ”Norden rundt i 50 dage”

Idé: En markedsføringskampagne der skal brande Norden som et eventyrligt rejseområde, forklædt som en interaktiv Internet-fortælling – eller en interaktiv Internet-fortælling, forklædt som en markedsføringskampagne…
Det er i virkeligheden et rejse-eventyr, hvor 10 udvalgte personer (to fra hvert af de fem Nordiske lande; Finland, Island, Sverige, Norge og Danmark) sammen skal rejse Norden rundt i 50 dage. De skal foretage rejsen i en bus, sammen med et team af rollespil-gamemasters forklædt som turplanlæggere. Hver udvalgt person skal forud for rejsen have formuleret ét ønske, én mission som skal opfyldes, i løbet af de 50 dage rejsen foregår. De skal også hver især tilbyde én oplevelse i deres hjemland som de mener vil hele være turen værd for de andre deltagere og dem der følger med. Rejsens milepæle og eneste forudbestemte destinationer er ved afrejse kun disse 10 udvalgte områder. De præcise destinationer offentliggøres ikke. Alle med Internetadgang skal kunne følge rejsen og deltage aktivt i udviklingen. Internetbrugerne skal kunne interagere med deltagerne, med det formål at hjælpe med at opfylde deltagernes beskrevne ønsker og udføre valgte missioner. Brugerne skal opfordres til at tilbyde oplevelser og give invitationer, således at de kan påvirke rejsens destinationer.

Forud for afrejsen skal der igennem 3 måneder være skabt stigende opmærksomhed omkring projektet, vha. af en velplanlagt markedsføringskampagne og udnyttelse af både on og offline medier.
På rejsen skal alle de rejsende hver medbringe et digital videokamera, en bærbar computer, en mobiltelefon, et digitalkamera, og en masse andet, så de er i stand til at optage film og lyd, tage billeder, og gå på Internettet alle steder fra. Deltagerne skal alle vælges ud fra deres evne til at formidle over Internettet, så de skal derfor mindst to gange hver uge, beskrive deres oplevelser og lægge det ud på projektets hjemmeside, hvor de har mulighed for at interagere med brugerne, og indhente inspiration til deres kommende rejseoplevelser.

Bussens indretning og udstyr vil kunne opfylde alle krav der stilles til internetadgang og teknisk support for turplanlæggerne og IT-team. Rejsen finansieres i fællesskab af de Nordiske turistråd, Nordisk råd og sponsorering.
Rejsen vil foregå fra midten af juni måned til starten af august måned i 2002.

Budskab

Vi vil gerne fortælle folk at det kan være både spændende, udfordrende, uforudsigeligt og meget anderledes at foretage en rejse rundt i Norden, men det kræver at den rejsende selv er indstillet på at tilbyde sit til den gode oplevelse. Vort hovedbudskab er;

Der er utallige muligheder for at skabe sit eget rejseeventyr i Norden

Hvordan nå frem til målgruppen

For at ramme målgruppen er vi nødt til at fremvise nogle paradokser, og muligvis også benytte os af sammensatte, humoristiske, provokerende og/eller flertydige budskaber som f.eks.; om rejsen i et Norden som er spændende og ukendt, kedeligt og velkendt – alt afhængig af hvad man er for en person. Vi har endnu ikke fundet på det perfekte slogan, men vi har nogle prøveeksemplarer; Norden, som du aldrig har set det før! eller; Norden – frisk med det hele, også med prisen! eller; Norden – det eventyr du længes efter! eller Tid til forandring – eventyr i Norden!.

Da vi ønsker at inddrage som mange som muligt i eventyret, og der skal være mulighed for interaktion mellem de forskellige elementer i rollebesætningen, vil Internettet være den eneste rigtige platform for selve udviklingen af fortællingen. Der er derfra oplagte muligheder i en eller flere tv-produktioner, men af hensyn til planlægningens omfang er dette endnu et ubeskrevet blad.

Problemformulering

Hvordan udvikles et koncept for en kampagne der skal markedsføre Norden som et attraktivt rejsemål for den del af den nordiske befolkning – der kan betragtes som værende under stærk indflydelse af postmodernistiske tendenser?

Problemstillinger

Vores projektgruppe mener, at det er en skam at Norden mange steder bliver markedsført som velkendt og overskueligt – et område hvor ligheder fremhæves, fremfor forskelle. Vi har undret os over dette, og derefter fået lyst til at gøre noget ved det – vise at Norden er interessant for de der mener at det er for kedeligt og som tænder af på den forsimplede branding der er, og har været af Norden.

Alment

De som mest tænder af – er de moderne mennesker, postmodernisterne og de der ligner. Og derfor finder vi det postmoderne menneske interessant. Vi har brugt meget tid på at undre os over hvem de er, hvorfor de er som de er, og hvad der skal til for at vække denne sammensatte og tilsyneladende modstridende størrelses opmærksomhed. Men vi har også spekuleret på hvordan de kan inspireres til at rejse i et Norden der først og fremmest markedsføres som velkendt og forudsigeligt.

Markeder

Samtidig har vi tænkt på hvor og hvordan folk rejser rundt omkring i verden, og hvad det egenlig er, der får menneskene til at rejse ud og hvor meget turismen egentlig betyder for både menneske og samfund. Det ville jo egentlig være interessant hvis vi kunne finde ud af hvorfor der bliver rejst så meget rundt i verden. Og hvordan ser det hele så ud, ude på Internettet, når man får lyst til at rejse et sted hen; hvad gør de, der vil ud at rejse, og hvad gøres der på Internettet for at leve op til de forventninger og krav de nye turister stiller?

Medieproduktion

Vi ser i Norden muligheder for mere ligeværdig kommunikation og interaktion med de lokale beboere hvor man rejser hen, end den man får mulighed for når man rejser til f.eks. lande i den 3. verden. Oftest vil det her være tilfældet at man som turist blot må nøje sig med at ”kigge” på og ellers interagerer ved at købe varer eller ydelser af de lokale. Vi tror, at hvis mødet med andre mennesker er en del af ens forventninger til rejsen, så skal man vel først have et grundlag at mødes på; andet end rollen som henholdsvis køber/sælger og beskuer/beskuet.

Roller og fortællerform

Vi mener at rollerne kan besættes på flere forskellige måder, alt efter hvad menneskerne kan forestille sig eller har behov for, og vi tror, at man ved at blande gode gammeldags eventyr med fremtids-perspektiver, kan komme et godt stykke hen ad vejen. Vi vil gerne med dette projekt forsøge at afprøve, om man kan kombinere kendskabet til den moderne menneske med eventyrgenrens fortælleformer og rollebesætninger, samt udnyttelse af informationsteknologiens muligheder, kan skabe grundlaget for, og rammerne om en interaktiv beretning om rejseoplevelser i Norden, der dækker behovet for eventyr og udfordringer og samtidig giver nye perspektiver for den potentielle turist.

Arbejdsproces og metodologi

Da vi som udgangspunkt for denne rapport havde til formål at den skulle være et led i forberedelsen til tiden efter vor uddannelse, har vi valgt at arbejde alene med det formål at finde frem til hvordan vi bedst har kunnet udnytte tiden som studerende til at komme tæt på den virkelighed og den fremtid der findes efter eksamen. Vores arbejdsproces og valg af metode har derfor bevirket at denne rapport ikke skal betragtes som det endelige dokument.»

Sitat slutt: Nickolass og Aurora Mediakoordinatorstudenter 2001.

Last ned hele eksamensopgaven her: Nordisk Mosaik – Avsluttende Eksamensoppgave, Mediekoordinatorutdannelsen, 2001.

Online markedsføring er ikke bare sosiale medier

Kurs sosiale medier

Husk søkemotoroptimalisering for å bli synlig på Google.

Internettmarkedsføring er mer enn i sosiale medier
Kurs i sosiale medier på Google søk

Oftest så er dine nye kunder ikke en del av den virkelighet som du ferdes i når du åpner munnen i sosiale medier. Sosiale medier har mest effekt når du har fått nye kunder som ønsker å bringe sine gode opplevelser videre ut i verden.

Her funker det som bare det (sosiale medier). Men dine tilfredse brukere skal være der hvor målgruppen befinner seg og de skal ha en vis status for at andre gidder å høre på dem. (spot the influencers) og så skal de ikke føle seg hemmet fordi produktet er tabubelagt;-) De skal ha lyst å skrike det ut over allverdens tak. Ikke sant?

Det finnes gode grunner til å forsatt fokusere på å bli synlig på Google. Og det er det jeg jobber mest med – hver dag. Når jeg nå har en nettside som merker etterspørsel på kursing i sosiale medier, så er det primært fordi jeg ligger høyt på Google og Bing – ikke fordi jeg blir funnet i de sosiale fora.

At jeg er synlig i sosiale medier betyr ikke så mye for meg  – det er det som andre får ut av det som er viktigst.