Før du beslutter deg for å starte nettbutikk må du ha en grundig plan, og stille deg selv spørsmålet; hvorfor vil du egentlig ha en nettbutikk? Og hvilken nettbutikkløsning bør du da velge? Nettpilot hjelper deg å finne riktig nettbutikkleverandør og -løsning.
Denne artikkel ble første gang publisert på Nettpilot.no og i redigert format på Bring.no i 2012, og er senest oppdatert 3. mars 2020.
Hvilken webløsning for netthandel bør man velge når man skal starte opp sin egen nettbutikk?
Dette avhenger selvsagt av om det dreier seg om;
En stor/liten bedrift
Nyetablert/etablert
Stort budsjett/lite budsjett
Bedrift rettet mot det norske markedet, eller man ønsker en internasjonal satsning
Det sier seg selv at det å svare på et slikt spørsmål krever både tid og grundige overveielser, og selvsagt også innsikt i den enkelte bedrift.
Gi gjerne innspill, feedback og tilbakemeldinger i kommentarfeltet.
Universell utforming
Alle som driver en norsk nettside må følge nye krav til universell utforming. Dette gjelder alle slags nettløsninger som er rettet mot almennheten. Nettbutikker, aviser, borettslag, idrettslag, korps og bloggere – kravene gjelder dem alle!
Kravene som stilles handler blant annet om fonter, fargebruk, bruk av tabeller og lenker.
Målet med universelt utformede løsninger er at de skal være tilgjengelige for alle brukere uavhengig av funksjonsevne.
Innen 2021 må også allerede eksisterende nettsider legges om etter de nye forskriftene som du kan lese mer om og komme i gang med her. Staten skal passe på at reglene følges. Dersom reglene ikke blir fulgt opp, vil blant annet tvangsmulkt kunne pålegges.
Etablerte bedrifter med eksisterende backoffice og kundebehandlingssystem, bør lete etter leverandører og partnere som stemmer overens med systemer og rutiner, evt. være interessert i å endre på disse.
• Benytter man f. eks. Episerver eller Sitecore CMS, kan man fortsatt benytte disse, men man er da avhengig av å ha en tjenesteleverandør som er proaktiv og oppdatert i forhold til utviklingen av disse løsningene.
• Benytter du deg av EZ publish, Umbraco, Joomla, Silverstripe eller det danske TYPO3 CMS, bør du be leverandøren om en plan for forretningsintegrasjon, webanalyse, vedlikehold og utvikling FØR du velger dette. Dette er webløsninger og rammeverk der tilgangen til utviklere er minkende, og som ikke er bygget for netthandel.
PIM løsning. Hva er en PIM løsning?
Du har kanskje hørt om PIM løsninger? PIM står for Produkt Information Management.
Typisk tas PIM i bruk i Modulbaserte systemer for multikanalsalg der produktinformasjonen håndteres i regneark format og oppdateres jevnlig fra ulike plasser i organisasjonen.
En PIM basert e-handelsløsning kan gjøre det superenkelt å oppdatere og berike produktinformasjon med et tastetrykk, uten at dette endrer på lagerstatus eller andre elementer på nettsiden.
Produktberikelse via regneark er effektivt når det er snakk om store mengder data som skal opparbeides eller vedlikeholdes/endres. Man kan enkelt trekke ut hele eller deler av produktkatalogen, vedlikeholde produktinformasjon i regneark og laste opp produktkatalogen.
Typisk inngår PIM løsninger i en komplett DXP (Digital Experience Platform), der man har samlet følgende på en plass:
CMS (Content Management System)
DAM (Digital Asset Management),
MDM (Master Data Management)
CDP (Customer Data Platform)
DCP (Digital Commerce Platform)
Her er det en åpenkildekode system som heter PimCore som er ganske populært. Større aktører som har interne ressurser og kompetanser bør overveie åpen kildekodesystemer.
Det finnes Microsoft IIS baserte systemer slik som benyttes av Komplett Group og deres nettsteder og det finnes systemer som benyttes av de store norske retailkjeder og andre kjedeaktører.
Her finner du noen aktører som man kan ta en prat med (mangler det navn på listen, ta gjerne kontakt):
Prisen for tilpasninger og rådgivere er som oftest ganske høy, så det er viktig å vite hva man trenger og å ha gjort sitt forarbeide godt.
Velge nettbutikkløsning og e-handelsplattform
Nettpilot har erfaringer med flere typer løsning for nettbutikker og vil gjerne hjelpe deg med å finne frem til hvilken løsning som passer din forretningsmodell best.
Det finnes gode og norske proprietære (lisenserte) løsninger som man betaler en fast sum for, både i oppstartskostnader og løpende. Dette skal sikre oppdaterte løsninger og stabile leveranser. Undersøk gjerne hvordan disse løsningene presterer i et digitalt markedsføringsperspektiv.
Hvilke spørsmål skal du stille leverandører av nettbutikkløsninger?
Still gjennomtenkte, kritiske spørsmål før du velger leverandør og løsning.
Still spørsmål som; inkluderer løsningen følgende ved oppstart:
De mest populære norske betalingsløsninger, hvilke?
De mest populære norske fraktsløsninger, hvilke?
Google Analytics og E-handelssporing
Integrasjon mot CRM systemer
Integrasjon med regnskapsføring og lagerstyring
Integrasjon med E-postmarkedsføring
Er det mulighet for selv å opprette kampanjespesifikke landingssider?
Er det bloggmulighet?
Integrasjon mot sosiale plattformer som Facebook, Twitter, Instagram osv?
Oppfølgning etter launch av nettsted, hva følger med?
Er løsningen optimal sett i et teknisk SEO perspektiv ved levering, eller krever den ytterligere tilpasninger?
Ikke bare fokuser på produktet og løsningen, tenk også på de prosessene som nye systemer medfører
For større bedrifter med flere leverandører vil det være en del prosessrelaterte problemstillinger man bør ta hensyn til.
Driver du med online markedsføring i større skala, så har du typisk en webleverandør, et PR byrå og et digitalt markedsføringsbyrå. Dette stiller krav til smidighet og samarbeid mellom ulike systemer.
Still spørsmål som:
Hvor lett vil det være for PR byrået å publisere innhold? Hvordan er håndteringen av innhold og rettigheter strukturert?
Hvor enkelt vil det være for markedsføringsbyrået å optimalisere sidenes innhold slik at de er i tråd med optimale retningslinjer for SEO?
Hvor enkelt er det å integrere sporingskoder, håndterere spørreundersøkelser/spørreskjema? Kan man jobbe målrettet med landingssideoptimalisering og A/B testing
Hvordan med integrasjon mot regnskapssystemer og lagerstyring?
Hva koster det å få endret elementer som andre tredjepartsleverandører ønsker å få integrert?
Åpen kildekodeløsninger og tjenesteleverandører Satser man på WordPress, Magento eller Drupal og har funnet en tjenesteleverandør som holder seg oppdatert på området, vil disse løsningene være gode valg, i og med at tilgangen på både konsulenter og funksjoner øker konstant.
WordPress er fra vårt synspunkt både den smidigste løsningen med lavest terskel for nybegynnere, samtidig som det har størst utviklingspotensial som kommunikasjonsløsning. Dette gjelder både innen mobil og sosial online markedsføring. WordPress kan gi en god start uten for store kostnader og man kan teste mange muligheter.
Magento er et godt valg for deg som vil ha en ren nettbutikk med full kontroll over lagerstyringen, som ønsker å satse internasjonalt og dessuten har et stort vareutvalg. Magento 2 er også en utmerket plattform for SEO arbeide.
Stormberg.no og Runandrelax.com er eksempler norske nettbutikker i Magento som er klargjort for det internasjonale marked. Nettpilot jobbet med Runandrelax fra de startet med WordPres WooCommerce;)
Motornorway.no er en skandinavisk flerspråklig netbutikk løsning bygget i Magento2, som Nettpilot har jobbet med i flere år.
Det finnes også nettbutikkløsninger til Joomla og Drupal, og det finnes åpne kildekodeløsninger som Prestashop, Opencart og Oscommerce for de som ønsker å drive nettbutikk som hobby, og/eller for de som er svært interessert i å drive med kode og programmering selv.
Mange av disse løsninger er dog ikke helt i forretningsformat, ei heller har de alle de funksjonene som en større bedrift har behov for. En del av dem er under utfasing, så det er kanskje ikke her man ser de store nyvinninger.
Alt etter forretningsideen og planen finnes en løsning For marginale budsjett, og med meget lav risiko: 123nettbutikk, Mystore, Shopify, osv. Dette er dog løsninger som har svært lite fleksibilitet og som koster deg mye når du begynner å få omsetning.
Velge nettbutikkløsning i WordPress?
Gutteromspreget har forlatt en stor del av WordPress miljøet. I dag står WordPress for omtrent en tredjedel av alle nye nettbutikkløsninger som lanseres på internett og det er super mange profesjonelle aktører med lang fartstid.
WordPress WooCommerce har store markedsandeler i E-handelsmarkedet – også i Norge Det er et stadig økende antall leverandører i Norge som tilbyr WordPress Nettbutikk løsninger som plug and play, enkelt tilvalg for Klarna, Bambora, Svea, Stripe, Paypal, Vipps, Visa og Mastercard/ NETS betaling samt integrasjon med Posten, BRING, POstNord, Consignor eller Logistra i en og samme løsning.
Sosial shopping + mobil shopping = en måte å uttrykke seg på Når du handler online kommuniserer du.
Etter min mening er WordPress den desidert mest tilgjengelige digitale plattform for nettpublisering av eget innhold i dag. WordPress er utviklet for at folk skal kunne få mulighet for å uttrykke seg.
Aktørene som leverer WordPress har nå vært lenge nok i bransjen til at større norske aktører har tatt det i bruk som sin e-handelsløsning. Med WordPress kommer det en større fleksibilitet og flere funksjoner enn det mange andre løsninger kan tilby. Til en forholdmessig lav inngangspris.
Be om råd fra uavhengige eksperter
Til slutt en repetisjon: Valg av løsning for din nettbutikk avhenger av din forretningsstrategi.
Be om råd fra en uavhengig ekspert om du er i tvil.
IKKE snakk med din webleverandør som 9 ut av 10 ganger vil foreslå at du benytter samme, gamle løsning – eller den nyeste versjonen av den løsningen han forhandler. Du bør ikke regne med at en «ekspert» som selger en type løsning, vil anbefale deg noe han ikke selger, selv om det kanskje vil være mer gunstig for akkurat din bedrift.
Har du spørsmål og mener du det er noe som bør nevnes? Benytt kommentarfeltet nedenfor og send meg ditt innspill.
Dette innlegget er i første omgang skrevet på bakgrunn av et intervju med Postens kommunikasjonsavdeling som ble brukt som en av de første artikler med råd til E-handlere, på Brings netthandelsportal.
Nettpilot har siden hjulpet Bring med flere tips og løsninger for nye nettbutikkinnehavere.
Nickolass Jensen
Nickolass Jensen, utdannet New Media Manager i København i 2001.
Bosatt i Norge fra 2003, startet firmaet Mediakoordinator i 2004 og Nettpilot i 2012. Har fungert som senior rådgiver i flere av de største norske digitalbyråer og selskap. Nå 100% Nettpilot.
Når du besøker nettpilot.no, blir det opprettet informasjonskapsler som lagrer innloggingsinformasjonen din og valg du har tatt når det gjelder hvordan innhold skal vises. Informasjonskapsler med innloggingsinformasjon utløper etter to dager, mens de med visningsvalg varer i ett år. Hvis du krysser av for &lauot;Husk meg»t;, vil innloggingsinformasjonen din oppbevares i to uker. Hvis du logger deg ut av kontoen din, vil disse informasjonskapslene forsvinne.
Du kan velge å deaktivere eller selektivt skru av informasjonskapsler eller tredjeparts informasjonskapsler i nettleserens innstillinger. Men dette kan påvirke hvordan du er i stand til å samhandle med nettpilot.no, så vel som andre nettsteder.
Du kan velge å deaktivere eller selektivt skru av informasjonskapsler ved å følge knappene i venstre side.
Mest nødvendige informasjonskapsler
De mest nødvendige informasjonskapsler bør være aktivert slik at vi kan huske dine foretrukne innstillinger
Hvis du deaktiverer denne informasjonskapsel kan du ikke lagre dine preferanser. Dette betyr at hver gang du besøker nettstedet, vil du skulle slå av eller på informasjonskapsler på ny.